Ga naar grover

Gamers opgelet: redenen waarom de Xbox Series S iets voor jou is

De kans dat je nu een Xbox Series X of een PlayStation 5 in handen krijgt, is ongeveer net zo groot als dat je Half-Life 3 op Steam kunt voorbestellen. Daarom kijken wij liever naar een andere spelletjesconsole: de Xbox Series S.

Een nieuw tijdperk voor videogames

In november 2020 werd de negende generatie gelanceerd met de release van de Xbox Series X, de Xbox Series S en de PlayStation 5. De krachtigste gameconsoles ooit bieden interne solid-state schijven, ondersteuning voor realtime raytracing-graphics, 60-120 fps-renderingsnelheden en 4K-resolutie. Het is dus geen slecht moment om met gamen te beginnen.

Xbox Series S-specificaties: een strakke witte console die indruk maakt

De Xbox Series S-console is compact en lijkt op de Xbox One S, maar heeft veel betere specificaties.

Hoeveel opslagruimte heeft de S? Deze console heeft een SSD-schijf van 512 GB, waardoor het laden met warp-snelheid gebeurt. Deze schijf raakt echter wel snel vol als je alleen premiumgames speelt. Dat is echer geen enkel probleem, aangezien de Xbox Series S uitgebreid kan worden.

Hoeveel teraflops heeft de Xbox Series S? Deze console wordt geleverd met 4 TFLOPS RDNA 2-graphics. Dit wordt ondersteund door 10 GB RAM en een AMD Zen 2 8-coreprocessor die op 3,6 GHz draait. Kan de Xbox Series S 4K 120 fps aan? Niet echt: deze console is beperkt tot 1440p, maar dit kan tot 120 fps oplopen als je de resolutie loslaat.

Qua home-entertainment ondersteunt de Xbox Series S HDR, Dolby Vision en Dolby Atmos. Aangezien we nu in een digitale wereld leven, heeft de Xbox Series S geen fysieke schijf.

Welke is beter: de Xbox Series X of de Xbox Series S?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat het verschil is tussen de Xbox Series S en X. Het zijn allebei superkrachtige gameconsoles die de volgende generatie op het gebied van gamen vertegenwoordigen. Aan de hand van deze handige tabel kun je de specificaties van de Xbox Series S en de Series X, One X en PlayStation 5 met elkaar vergelijken:

Xbox Series S

 • Geheugen: 10 GB GDDR6

 • Opslag: 512 GB 
internal SSD

 • Resolution: 1440p

Xbox Series X

 • Geheugen: 16 GB GDDR6

 • Opslag: 1 TB internal SSD

 • Resolutie: 4K

Xbox One X

 • Geheugen: 12 GB GDDR5

 • Opslag: 1 TB HDD

 • Resolutie: 4K

Sony PlayStation 5

 • Geheugen: 16 GB GDDR6

 • Opslag: 825 GB internal SSD

 • Resolutie: 4K

De Game Pass: is die nodig?

Zeker weten. Voor een maandelijks bedrag geeft de Game Pass je toegang tot een enorme bibliotheek met games, exclusieve deals, ledenkortingen en toegang tot Xbox Game Studios-games op de releasedag. Eigenlijk moet je voor het Ultimate-abonnement gaan, aangezien die Xbox Live Gold bevat en je ook games van de cloud naar je pc kunt streamen.

Is de Xbox Series S het waard?

De negende generatie gameconsoles is er en wij zijn klaar om te gamen. Is de Xbox Series S beter dan de PS5? Nee. Is het een goede vervanging voor de X? Zeker weten. Dit is een geweldige console waarop je met veel plezier zult gamen. Breid die opslagruimte uit, scoor een Game Pass en je kunt genieten van eersteklas next-gen-actie.


Verder lezen