Ga naar grover

Deze circulaire merken optimaliseren de levensduur van hun producten

Bedrijven die aan circulaire economie doen—ze duiken steeds vaker op in meer en meer verschillende markten. Maar wat maakt een product of bedrijf nu circulair? Wat doen ze om de levensduur van hun producten te optimaliseren? We beantwoorden deze vragen hier, aan de hand van een aantal voorbeeldige circulaire initiatieven.  

Upcyclen: Van afval naar grondstof

Een bekend voorbeeld van een circulair initiatief is upcyclen. Bedrijven doen dit door van een bestaande afvalstroom een nieuwe grondstof te maken. Fruitleather Rotterdam gebruikt afgekeurde mango’s om vegan leer te maken, waaruit schoenen en handtassen geproduceerd kunnen worden. Het mes snijdt aan twee kanten—minder dierenleed en minder voedselverspilling.

Als er iets is waar we in Nederland genoeg van hebben dan is het bagger (en natuurlijk regen). Hier maakt de duurzame onderneming Waterweg dankbaar gebruik van. Door de bagger uit Nederlandse rivieren en kanalen te upcyclen tot tegels, creëren ze een nuttige bestemming voor een anders nutteloze afvalstroom. En die regen, die krijgt ook een betere bestemming. De tegels zijn namelijk waterpasserend, waardoor overtollig water wegstroomt en voor minder overlast zorgt. 

Haal het maximale uit het minimale

Als consument kun je ervoor kiezen om tweedehands te kopen, om ervoor te zorgen dat er minder nieuwe producten nodig zijn. Bedrijven met een circulair businessmodel nemen deze verantwoordelijkheid zelf op zich. Door een product te verhuren in plaats van het te verkopen, wordt het door meer mensen gebruikt en dus beter benut. Om het product optimaal te benutten moet je de levensduur ervan verlengen. Hierdoor is minder productie, reparatie en vervanging nodig—waar iedereen van profiteert. 

Circulaire fietsbanden

Misschien heb je het verhaal wel eens gehoord van een fietsenmaker die ‘s nachts punaises op straat gooit, om zo meer winst te maken. Voor Swapfiets werkt het precies tegenovergesteld. Net als iedere fietser, profiteren ze van fietsbanden die langer meegaan. Genoeg reden dus om te investeren in circulaire fietsbanden . Hoe langer de fietsen meegaan, hoe beter het is voor iedereen. 

Verlichting op circulaire basis

Nog een mooi voorbeeld van bedrijven die de circulaire economie omarmen: niet Schiphol maar Philips is de eigenaar van de verlichting op de luchthaven. Schiphol betaalt voor het gebruik van licht, terwijl Philips verantwoordelijk is voor de reparatie en het materiaal. Het gevolg? Een aanzienlijke energiebesparing en een verhoogde levensduur van het verlichtingsmateriaal.  

Designeroutfits huren

Een galajurk of pak hangt het merendeel van de tijd voor nop in de kledingkast te wachten op een speciale gelegenheid. Kies je ervoor om je designeroutfit te huren, dan ben je goedkoper uit en kan de outfit door meer mensen gebruikt worden. Door deze mogelijkheid aan te bieden zorgt My dressoir ervoor dat mode optimaal benut wordt. Aangezien ze de items zelf professioneel stomen, zorgen ze voor een optimale levensduur van ieder kledingstuk.

Tech huren

Een apparaat dat je bij Grover huurt wordt gemiddeld zo’n 2-6 keer gecirculeerd. Wanneer er iets kapot gaat worden alle bruikbare onderdelen hergebruikt om samen met nieuwe, originele onderdelen weer een apparaat te maken dat zo goed als nieuw is. Volgens hetzelfde proces en met dezelfde onderdelen als bij de fabrikant van het apparaat. Daarnaast wordt ook de kans dat iets kapot gaat verkleind, door bijvoorbeeld sommige smartphones met hoesjes en screenprotectors te voorzien. Na bewezen succes is er besloten om dit in de toekomst vaker te gaan doen. Zo haalt Grover het maximale uit de levensduur van ieder apparaat.