De Elektronica-
prijsindex

De Elektronica-prijsindex

Na een jaar van wereldwijde tekorten en problemen met de toeleveringsketen, vergelijkt een gegevensonderzoek de prijzen van elektronische goederen over de hele wereld.

Bij Grover hebben we met eigen ogen gezien hoe de pandemie wereldwijd de beschikbaarheid van elektronische goederen heeft verstoord. Daarom hebben we besloten de kosten van enkele van 's werelds meest gevraagde elektronische producten te onderzoeken om een beter begrip te krijgen van hoe belastingen, problemen met de toeleveringsketen, wisselkoersen en merkprijzen de detailhandelprijzen van elektronische producten in verschillende landen hebben beïnvloed. Bovendien vonden we het nodig om dit onderzoek niet alleen uit te voeren om de prijsverschillen wereldwijd te vergelijken, maar ook om het groeiende probleem van de wereldwijde inflatie in de gaten te houden.

We zijn begonnen met het beoordelen van landen die bekend staan om hun productie van elektronische goederen of waar grote elektronicamerken gevestigd zijn, naast landen waar elektronische goederen alom aanwezig zijn. Vervolgens hebben we 50 landen geselecteerd voor een grondige analyse op basis van hun invoertarieven en de vraag of ze te maken hebben gehad met valutaschommelingen.

Vervolgens hebben we de meest gangbare elektronische artikelen ter wereld geïdentificeerd om vergelijkbare gegevens te verkrijgen (van iPhones en Apple Watches tot smart tv's en Playstations) en hebben we de prijzen daarvan in elk land bepaald. Om een volledig beeld van de markt te krijgen, hebben we de kosten van elektronica in zowel online als fysieke winkels berekend aan de hand van de gegevens van de populairste elektronicawinkels en e-commerce-websites in elk land. In gevallen waarbij een model in bepaalde landen niet beschikbaar was, hebben we een mediaanafwijking berekend.

Om inzicht te krijgen in hoe de prijs van elektronica binnen landen kan variëren, en gezien de toenemende dominantie van online winkelen, hebben we tot slot een procentueel prijsverschil tussen fysieke winkels en e-commerce-websites opgenomen. Dit gezien de verandering in koopgedrag in veel landen in de richting van online winkelen, en ook om de sterk opgedreven prijzen te laten zien voor artikelen met een laag aanbod, zoals grafische kaarten.

Artikelen met wereldwijde tekorten, zoals de Playstation, worden vermeld als "uitverkocht". Hoewel sommige van deze artikelen in deze landen kunnen worden gekocht, zijn zij vaak veel te duur en daarom hebben wij besloten deze niet-representatieve prijzen niet mee te nemen.

Het resultaat is een vergelijkende index die de prijsafwijking van elektronische goederen in 50 landen wereldwijd laat zien.

Instructies voor journalisten

Elke kolom in de tabel hieronder kan worden gefilterd. Standaard wordt de tabel gerangschikt volgens de laatste kolom: de totale afwijking. In gevallen waarbij een bepaald model van een elektronisch artikel door schaarste of problemen met de toeleveringsketen niet beschikbaar was, werd de mediaanafwijking van de gegevensverzameling (het middelpunt van de gegevensverzameling) gebruikt. De volledige methodologie waarin wordt uitgelegd hoe de procentuele afwijkingen en de prijzen voor elektronische goederen in elk land werden berekend, is onderaan de pagina te vinden.

Internationale resultaten (In euro's)

Methodologie

De Elektronica-prijsindex Index 2021 vergelijkt en analyseert de kosten van elektronische goederen in 50 landen wereldwijd. De geselecteerde landen zijn gekozen op basis van de beschikbaarheid van gegevens, hun invoertarieven en recente gevallen van valutaschommelingen. De prijzen zijn verkregen door gegevens te verzamelen van fysieke winkels en e-commerce-platforms.

Verzamelen van prijzen

De grootste elektronicazaken zijn geïdentificeerd door de grootste consumentenelektronicaketens en de grootste e-commerce-platforms van elk land te selecteren. In gevallen waarbij artikelen niet beschikbaar waren in de grootste elektronicaketen, zijn extra steekproeven in winkels genomen. Een volledige lijst met de gebruikte winkelketens en e-commerce-platforms is op verzoek verkrijgbaar.

Algemene methode voor het verzamelen van prijzen

De artikelprijzen zijn tussen 10 september en 10 oktober 2021 verzameld. Alle prijzen zijn in lokale valuta voor de hieronder vermelde geselecteerde profielen, met uitzondering van Venezuela, waar de prijzen in USD vermeld zijn. Alle prijzen in lokale valuta zijn voor de eindtabel omgerekend naar EUR aan de hand van de gemiddelde wisselkoersen per maand tussen 23 augustus en 23 september 2021. De wisselkoersen zijn afkomstig van Google Finance. Om rekening te houden met de geldende belastingtarieven in de VS, is de staat New York gekozen als vertegenwoordiging van de Amerikaanse markt.

Voor elk artikel wordt het modelprofiel beschreven aan de hand van het hoofdkenmerk. Bijvoorbeeld: opslag, verwerking, connectiviteit, schermgrootte, uitgave en generatie. In gevallen waarbij zoekopdrachten meerdere artikelen voor elk hoofdkenmerk hebben opgeleverd, is de goedkoopste optie geselecteerd. Wanneer zoekopdrachten geen resultaten hebben opgeleverd voor elk van de beschikbare winkels, is het artikel ofwel als niet beschikbaar vermeld, ofwel is een vergelijkbaar resultaat gevonden en de selectie ervan individueel verantwoord.

Voor Windows OS-laptops is een specifiek high-end model geselecteerd, waarbij onderscheid gemaakt is tussen twee verschillende processors. Vergelijkbare laptops zijn geselecteerd op basis van dezelfde hoofdkenmerken. In gevallen waarbij de zoekopdrachten meerdere artikelen hebben opgeleverd die overeenkomen met dergelijke hoofdkenmerken, is de goedkoopste optie geselecteerd. Voor grafische kaarten is de goedkoopste optie geselecteerd als de zoekopdrachten ook meerdere artikelen hebben opgeleverd die overeenkomen met de hoofdkenmerken.

In gevallen waarbij hetzelfde model van een elektronisch artikel niet beschikbaar was, is de mediaanafwijking van de gegevensverzameling (het middelpunt van de gegevensverzameling) gebruikt. De mediaanafwijking wordt met de volgende formule berekend:

Aanbevolen producten

De producten die in de index zijn opgenomen, worden hieronder vermeld:
iPhone 13: 128 GB intern geheugen
iPhone 12: 128 GB intern geheugen
Samsung Galaxy S21: 128 GB intern geheugen - Phantom
Samsung Galaxy S20 FE: 128 GB intern geheugen
iPad Air: 64 GB - WiFi-connectiviteit - 4e generatie
Kindle Oasis: 8 GB intern geheugen - 10e generatie
Kindle Paperwhite: 8 GB intern geheugen - geen advertenties
Nintendo Switch: 32 GB HDD - versie 2019
Sony Playstation 5: Disc versie - 825 GB intern geheugen - 1 controller - Niet gebundeld
Microsoft Xbox Series X: 1Tb - 1 controller
Grafische kaart: Radeon RX 6800 XT - 16 GB
Grafische kaart 2: Radeon RX 6900 XT - 16 GB
Apple Watch: Series 6 - GPS connectiviteit – 40 mm scherm
Samsung Galaxy Fit: - 2e generatie
Amazon Echo Dot: - 4e generatie - Geen beeldscherm
Apple AirPods: - Tweede generatie - Incl. oplaadcase met kabel.
Apple TV 4K: 32 G intern geheugen - Tweede generatie (2020)
Apple MacBook Pro: 256 GB SSD intern geheugen - 8 GB RAM - M1 8-core CPU - 13,3" LED-scherm.
Apple iMac: 256 GB SSD intern geheugen - 8 GB RAM - M1 8-core CPU - 8-core GPU - 24" scherm
Windows OS-laptop - Lenovo Thinkbook E15: 256 GB SSD - 8 GB RAM - Intel i5-1135G7 of i5-10210U CPU - UHD grafische kaart of Intel Iris Xe grafische GPU
Vergelijkbare Windows OS-laptop: 256 GB SSD - 8 GB RAM - Intel i5-1135G7 of i5-10210U CPU - UHD grafische kaart of Intel Iris Xe Graphics GPU
High-end Smart TV - Samsung The Frame: 43" flatscreen - QLED - 4k UHD - 2021 versie (LS03A)
Vergelijkbare high-end Smart TV: 43" tot 55" flatscreen - QLED - 4k UHD
Smart TV in het lagere segment: 43" flatscreen - LED - 4k UHD

Productspecifieke methodologische opmerkingen

Spelconsoles (Nintendo Switch, Playstation 5, Xbox Series X)

De prijsinformatie voor spelconsoles is voor de meest recente, populairste beschikbare versie verstrekt, exclusief productbundels en speciale aanbiedingen.

 • Voor het berekenen van spelconsoles zijn de laatst beschikbare spelconsoles op de markt geselecteerd. Wegens aanhoudende producttekorten, chip-tekorten en de grote vraag naar producten, zijn landen waar spelconsoles niet voorradig waren, als "uitverkocht" vermeld. Spelconsoles zijn aan de hand van de volgende profielen geselecteerd:
  • Nintendo Switch: 32 GB HDD - versie 2019
  • Sony Playstation 5: Disc-versie – 825 GB intern geheugen - 1 controller
  • Microsoft Xbox Series X: 1 TB - 1 controller
 • De prijsniveaus voor spelconsoles zijn op basis van zowel de prijs in fysieke winkels als de prijs op e-commerce-platforms gerangschikt, om de piek in de productprijzen voor de resterende beschikbare voorraad weer te geven.
Apple iPhone

De prijsgegevens voor Apple iPhones zijn voor de twee laatste generaties verstrekt, evenals voor de gemiddelde mediaanafwijking.

 • Om het prijsniveau voor Apple iPhones te berekenen, zijn twee producten gebruikt. Naast het laatste model is ook het vorige model opgenomen voor landen waar de laatste versie niet beschikbaar was. De specificaties voor elk model zijn als volgt:
  • iPhone 13: 128 GB intern geheugen
  • iPhone 12: 128 GB intern geheugen
 • Een algemeen prijsniveau voor Apple iPhones wordt aangegeven door een gemiddelde mediaanafwijking van elk model.
Samsung Galaxy

De prijsinformatie voor de Samsung Galaxy is voor de laatste twee modellen verstrekt: Galaxy S21 en Galaxy S20. Er wordt een gemiddelde mediaanafwijking vermeld.

 • Om de prijsniveaus voor Samsung Galaxy-telefoons te berekenen, zijn twee producten gebruikt. Naast het laatste model is ook het vorige model opgenomen voor landen waarin de laatste versie niet beschikbaar was. De specificaties voor elk model zijn als volgt:
  • Samsung Galaxy S21: 128 GB intern geheugen - Phantom
  • Samsung Galaxy S20 FE: 128 GB intern geheugen
 • Een algemeen prijsniveau voor Samsung Galaxy-telefoons wordt aangegeven door middel van een gemiddelde mediaanafwijking van elk model.
Grafische kaarten (2020)

De prijsinformatie voor grafische kaarten is berekend als de gemiddelde mediaanafwijking van de meest recente en de op één na meest recente kaarten uit de Radeon RX-serie.

 • Om de prijsniveaus voor grafische kaarten te berekenen, hebben we de volgende twee producten gebruikt:
  • Radeon RX 6800 XT - 16 GB
  • Radeon RX 6900 XT - 16 GB
 • Aangezien grafische Radeon-kaarten door verschillende fabrikanten met verschillende hardwareconfiguraties worden verpakt, wordt in het profiel het geheugen als belangrijkste kenmerk genoemd. Wanneer grafische kaarten van meerdere fabrikanten beschikbaar waren in de zoekresultaten, is de prijs van het goedkoopste product geselecteerd.
Windows OS laptop (2019-2021)

Prijsinformatie voor Windows OS laptops is verstrekt als de gemiddelde mediaanafwijking van artikelen die overeenkomen met een specifiek model en, indien niet beschikbaar, met vergelijkbare modellen met vergelijkbare hardwarekenmerken. Omdat de nieuwste modellen binnen deze specificaties niet in alle landen beschikbaar waren, zijn twee generaties Intel Core i5 geselecteerd om de meest recente en de op één na meest recente versie van de i5-processor weer te geven.

 • Het referentiemodel voor Windows OS laptops is het volgende:
  • Lenovo Thinkbook E15: 256 GB SSD - 8 GB RAM - Intel i5-1135G7 of i5-10210U CPU - UHD grafische kaart of Intel Iris Xe Graphics GPU
 • Indien niet beschikbaar, zijn items geselecteerd die overeenkomen met het volgende hardwareprofiel:
  • 256 GB SSD - 8 GB RAM - Intel i5-1135G7 of i5-10210U CPU - UHD grafische kaart of Intel Iris Xe Graphics GPU
 • Het algemene prijsniveau voor Windows OS laptops wordt aangegeven door een gemiddelde mediaanafwijking van elk model.
Smart TV

Voor smart tv's is een specifiek topmodel geïdentificeerd en geselecteerd, indien beschikbaar. Vergelijkbare modellen zijn op basis van vergelijkbare hardware geselecteerd. De low-end smart tv is onafhankelijk van merk en model geselecteerd en voldoet aan de basis profielvereisten tegen de goedkoopste prijs. In gevallen waarbij de zoekopdrachten meerdere producten hebben opgeleverd die overkomen met dergelijke hoofdkenmerken, is de goedkoopste optie geselecteerd.

 • Het referentieproduct voor high-end smart tv's is het volgende:
  • Samsung The Frame: 43" flatscreen - QLED - 4k UHD - 2021 versie (LS03A)
 • Indien niet beschikbaar, zijn high-end smart tv's geselecteerd die overeenkomen met het volgende hardwareprofiel:
  • 43" tot 55" flatscreen - QLED - 4k UHD
 • Voor low-end smart tv's hebben we geen referentieproduct aangenomen, waarbij we de volgende hardwarekenmerken hebben gebruikt en de goedkoopst beschikbare optie hebben geselecteerd.
  • 43" flatscreen - LED - 4k UHD

Bron: Trading Economics.